25. maj 2023

BETTY MØDER

BETTY MØDER er en række af møder, hvor teatret udveksler viden med kunstnere, forskere, kreative, kulturinstitutioner m.fl., der arbejder med kunstens fællesskaber og det kollektivt samskabende.

Betty møder Corpus

De seneste 10 år har Corpus, som en del af Det Kongelige Teater, sat kollektivet i højsædet for at eksperimentere sig frem til nye trinsprog og nyskabe samtidsdansen.
Derfor havde vi den 21. september 2021 inviteret Corpus til Betty, hvor vi – modereret af journalist Anja Bo – snakkede om organisatoriske udfordringer ved kollektiv samskabelse. For hvordan er man et eksperimenterende ensemble i en stor hierarkisk opbygget institution – som Det Kongelige? Og hvordan udspiller forholdet mellem hierarki og kollektivitet sig i udviklingsprocesser?

Se hele mødet i videoen nedenfor.

BETTY MØDER DEN SAMSKABENDE KOMPONIST

I denne podcast møder kulturredaktør ved dagbladet Information Katrine Hornstrup Yde, komponist Louise Alenius, der har skabt musikken til Betty Nansen Teatrets Kejseren af Portugalien, violinist, komponist og medlem af musik kollektivet WeLikeWe Katrine Grarup Elbo, og komponist og sanger Jenny ”Lydmor” Rossander, der har komponeret musikken til Mørkt Forår og Animal Farm på Betty Nansen Teatret. De udveksler erfaringer om hvilket potentiale en mere kollektivistisk arbejdsform i relation til scenekunsten har, hvordan man kan gøre det, samt ubehaget og glæden ved det kollektive.

Vi dykker ned i, hvordan musikken bliver til i samspil med de andre sceniske elementer og funktioner. For hvad giver det egentlig at lukke andre helt ind i hjertet af ens kunstneriske proces? Og hvordan forhandler man forholdet mellem ens individuelle smag, signatur og faglighed og dem man samarbejder med?

 

BETTY MØDER NEW DANISH SCREEN

Hvordan giver man film- og scenekunst de bedste vilkår for at udvikle sig? Hvad betyder et skærpet fokus på det kunstneriske udviklingsarbejde for talenter og publikum? Det har Bettys direktør-duo instruktør Elisa Kragerup og producent Eva Præstiin talt med New Danish Screen’s Mette Damgaard-Sørensen og Christina Ramsø Thomsen om.

I videoen nedenfor har vi klippet nogle af aftenens højdepunkter sammen.

BETTY MØDER DEN SAMSKABENDE SCENOGRAF

Til vores seneste BETTY MØDER satte vi vores husscenograf Ida Grarup (BONNIE & CLYDE, KEJSEREN AF PORTUGALIEN) sammen med Ida Marie Ellekilde (I ET FORHOLD) og kunstnerduoen Astrup & Bordoff til en samtale om deres erfaringer ud i kunstkollektiver og samskabende processer.

De var omkring både monogami, queer’et papmaché og og BaneDanmark. Og nu er det blevet til et podcast, som du kan lytte til her.

 

BETTY MØDER MALMÖ STADSTEATER

I Bettys undersøgelse af, hvordan vi kan udvikle nyskabende kunst, er vi nået til at se på, hvordan vi kan arbejde med kollektiv og samskabende ledelse.

Malmö Stadsteater er et af vores forbilleder i forhold til at arbejde med samskabende arbejdsprocesser. Deres brud med teatrets vante hierarkier og opdelinger er en stor inspiration.

Derfor havde Bettys direktørduo Elisa Kragerup og Eva Præstiin inviteret direktør Kitte Wagner og dramaturg Felicia Ohly fra Malmö Stadsteater som samtalepartnere i denne tredje udgave af BETTY MØDER.

BETTY MØDER KUNSTEN SOM FORUM

Den 21. oktober 2020 inviterede Betty Nansen Teatret til samtale om kunstens værdi i samfundet. Her mødte Bettys direktørduo, Elisa Kragerup og Eva Præstiin, professor i litteraturvidenskab Frederik Tygstrup og adjunkt og performancekunstner Cecilie Ullerup Schmidt fra det nystartede forskningscenter Kunsten som Forum.

Hvad kan kunsten i forhold til fællesskaber? Hvad opsøger vi i det kunstneriske rum, som vi ikke kan få andre steder? Kan kunsten udfylde et politisk tomrum? Det var nogle af de spørgsmål, arrangementet søgte svar på, anført af moderator Adrian Hughes.

I videoen nedenfor har vi klippet nogle af aftenens højdepunkter sammen.