Hvide ravne, sorte svaner
En magisk aften i marts 2025 indtog otte kunstnere med rødder i forskellige kulturer Edison-scenen, anført af Jeanett Albeck. Her fremførte de folkemusik fra deres hjemlande i scenografien til FOLKEVISER, og afsluttede aftenen med en fælles fortolkning af danske folkeviser, som vi aldrig har hørt dem før. Det blev en aften, hvor vi kom tættere på verden, musikken og naturen – og hinanden!
Kan I mærke, der er håb nu?
Artistnetværket Frankly My Dear havde udvalgt musikerne sammen med Jeanett Albeck, som sammen med Bettys kunstneriske leder, Elisa Kragerup, stod bag den musikalske iscenesættelse. De otte musikere var ingen ringere end Øyunn (Norge), Dawda (Gambia), Mizgin (Kurdistan) Jullie Hjetland (Danmark/Norge), Channe Nussbaum (Danmark/ m. Jødiske rødder,) Elinborg Palsdóttir (Færøerne,) Salam Susu (Syrien), Kjartan Arngrim (Danmark).
Koncerten er et søsterværk til forestillingen FOLKEVISER.
”Kan I mærke, der er håb nu?”, kaldte Jeanett Albeck fra scenen, hvilket alt tydede på, at det kunne publikum ret tydeligt. Albeck var aftenens konferencier, og stod for (som Gaffas anmelder beskriver det) ”at sende kærlighed ud over scenekanten til alle os på stolerækkerne”. Resultatet var en magisk koncertoplevelse, hvor musik, natur og teater smeltede sammen i scenografien til forestillingen Folkeviser.
Jeanett Albeck havde sammen med artistnetværket Frankly My Dear samlet det internationale hold musikere, som bragte eksotiske instrumenter og vestafrikansk kora, følelsesfuldt sazspil, mørk elektropop, dynamiske grooves, traditionel arabisk musik og moderne fusion, dansk visetradition og meget mere sammen i en på én gang mangfoldig og overraskende sammenhængende koncert.
Jeanett Albeck optrådte første gang på Bettys scene som en del af det Reumert-vindende kunstnerkollektiv Sort samvittighed med deres første forestilling Hvid magi i 2011, og har været tilbagevendende kunstnerisk samarbejdspartner siden. Det bliver også Albeck og kollektivets seneste forestilling Sort samvittighed#4, som også kommer til at afrunde teatrets sæson næste år.
Billeder fra koncerten
Gaffa var til stede under koncerten og rapporterede følgende ord:
”Det meste af showet blev afviklet med en rumklang så lang, at vi på sin vis blev teleporteret til et sted i de norske fjelde. Det var en virkelig flot og stemningsfuld ramme. Det var flot at både høre og se, og de mange udtryk kom fint til deres ret.”
Og som anmelderen poetisk skrev om et af numrene, fremført af Dawda Jobarteh:
”Hans andet nummer, der var inspireret af det danske vinterlandskab og viste hvordan skandinavisk mol og grantræer med sne, på smukkeste vis kan gå hånd i hånd med afrikansk varme og rød jord.”, opfulgt af:
”Kurdiske Mizgin på sin lyse saz citerede melodien oven i Dawdas mørke kora og resten holdet på vokaler og diverse instrumenter. De to, for danske ører eksotisk klingende, instrumenter, der citerer en dansk middelalder sang, var et match made in heaven."
ØYUNN (Norge)
Siden sit indtog den danske musikscene har den herboende norske trommeslager, sanger og rapper Øyunn brændt sig fast hos publikum med sin helt særlige lyd, der favner dynamiske grooves, ekspressiv vokal og personlige tekster om relationer, håb, indre uro og tilhørighed og identitet.
DAWDA (Gambia)
Den sublime koraspiller Dawda Jobarteh er en sand international musiker, som altid er åben for nye inspirationer, mens de musikalske rødder stadig er plantet i Vestafrika og griottraditionen, som han er født ind i.
MIZGIN (Tyrkiet/ Sverige)
Mizgin er en af den kurdiske musiks største sangerinder og sazspillere, og uanset hvor du kommer fra, vil du blive berørt af hendes følelsesfulde musikalske sprog. Mizgins stemme synger fra hjertet og lige ind i lytternes hjerter.
JULLIE HJETLAND (Danmark/ Norge)
Den dansk/norske sanger, komponist og performer Jullie Hjetland er en farverig karakter på den nordiske folkscene. Med sine særegne kompositioner og urkraften i hendes personlige udtryk er hun en eftertragtet og alsidig musiker, der i mange sammenhænge farver og påvirker sine omgivelser med sin naturlige tilgang til musikken.
CHANNE NUSSBAUM (Danmark)
Channe Nussbaum har i mere et årti, været et af de absolutte topnavne på den europæsiske klezmerscene endda med afstikkere til Kina, Japan og Mexico. Hun har som sangskriver fornyet den jødiske musiktradition klezmer, og har siden nullerne været midtpunkt i Klezmofobia, Trio Klezmer og Channe Nussbaum & Spielniks.
SALAM (Syrien)
Salam Susu ankom til Danmark som flygtning fra Syrien i 2015. I Danmark blev hun hurtigt involveret i flere kunstneriske projekter, hvor hun både medvirkede som skuespiller og pianist. Salam Susu er pianist, harpist og sanger. Hun forener en baggrund i klassisk musik med en interesse for både traditionel arabisk musik og moderne fusion.
ELINBORG PALSDÓTTIR (Færørerne)
Elinborg Palsdóttir er født og opvokset i den lille by Gøta på Færørerne. Fra en tidlig alder blev musik og sangskrivning hendes største passion. Dybt påvirket af naturen og de omgivelser hun er vokset op i, beskriver Elinborg sin musik som “mørk electropop”.
KJARTAN ARNGRIM (Danmark)
Folkets Poet og Folkeklubbens Stemme: Hans nærværende stemme og poetiske, men skarpe tekster har gjort ham til en central skikkelse i dansk visepop i det 21. århundrede. Med en baggrund i dansk og filosofi formår han at forene sproglig finesse med et kritisk blik på samtidens samfund. Arngrim bygger på den danske visetradition, men tilfører et nutidigt udtryk, der placerer ham blandt sin generations stærkeste sangskrivere.